Makaleler

Büyükbaş Hayvanlarda Bulaşıcı Hastalıklar

Büyükbaş Hayvanlarda Bulaşıcı Hastalıklar
Tüberküloz / Verem

Verem, büyükbaş hayvanlarda ortaya çıkan kronik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Aynı zamanda tüberküloz da denilen verem, insanlara da bulaşabilir. Bunun yanı sıra bulaşmadan 10 ile 50 gün arası bir sürenin ardından meydana gelen hastalığın en önemli belirtileri; ateş, solunum güçlüğü, deride lezyon, öksürük olarak bilinmelidir. Tüberkülozu önlemek için alınan hayvanlara test yapmak önemlidir. Aynı zamanda havalandırma, iyi bakım ve besleme hayvan sağlığını korumaya imkân sağlar.

Antraks / Şarbon

Antraks veya şarbon denilen inek hastalığı, dalağın şişmesi ile baş gösteren bir salgın hastalıktır. Bulaşıcı olan ve ani ölüm meydana getiren şarbon, sığırların yanında keçi, koyun, kedi, fil ve köpeklerde de ortaya çıkması mümkündür. Bulaşmadan birkaç gün sonra belirti veren hastalık sendeleme, iştahsızlık, yüksek ateş, solunum sorunları ile görünür. Ölüme sebebiyet veren inek hastalığında hayvanların vücutlarından kan gelir ve deride püstüller meydana gelir. Hastalığın kısa sürede tedavi edilebilmesi için hemen veteriner desteği alınması gerekir. Aynı zamanda engellenmesi için aşılama çalışmalarına özen gösterilmesi gerekir. Salgına sebep olan bir hastalık olması nedeni ile hasta hayvanların karantinasına ve defnedilmesine ayrıca önem verilmelidir.

Şap Tabak Hastalığı

Şap tabak hastalığı; ağız akıntısı, ateş, ağız ve ayakta döküntülü yara şeklinde belirtiler meydana getirir. Bulaşıcı bir hastalık olan şap, sığırların yanında vahşi hayvanlarda, keçi, koyun, manda ve domuzlarda da ortaya çıkabilir. Et ve süt verimini olumsuz yönde etkileyen sorun ortaya çıktığı zaman, muhakkak tarım il müdürlüklerine haber verilmelidir.

Sığır Vebası Hastalığı

Sığır vebası hastalığı etkisi ile hayvanların sindirim sisteminde yaralar oluşur. Bunun yanında hayvanlar kanlı ishal olur. Oldukça tehlikeli bir hastalık olan sığır vebası, ölüm oranı yüksek bir hastalıktır. Vücut sıvılarından diğer sığırlara bulaşması nedeni ile hastalanmış hayvanların sürüden ayrılması gerekir. Bunun yanı sıra uzun süreli bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Fakat tedavisinin ekonomik olmaması nedeniyle hasta hayvanlar zorunlu bir şekilde kesilir

 

Resim
X